Fysiotherapie opleiding

Fysiotherapeut, iets voor jou?
Een keuze maken voor later is altijd lastig. Het is immers niet iets wat je maar even gaat doen, je wilt wel iets kiezen wat je je hele leven leuk blijft vinden en waar dat je altijd een uitdaging in ziet. Een aantal van ons zijn gezegend met het feit dat ze al lang wisten wat ze later zouden worden, maar een groot gedeelte twijfelt continue over zijn of haar verdere loopbaan. Het is daarom erg verstandig om je van te voren goed te laten informeren over de verschillende studies, de verschillende beroepen en het verwachte verloop in de toekomst. In dit artikel lichten we de studie tot fysiotherapeut toe.

Fysiotherapie

Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Of je gaat zelf af en toe naar de ‘fysio’ of iemand in je kennissenkring loopt bij de fysio. Wanneer je last hebt van je lichaam, wordt je vaak door je huisarts doorverwezen naar de fysiotherapeut. Een fysiotherapeut houdt zich vooral bezig met alles wat in het lichaam gebeurt. Denk dan aan de spieren, de botten en de pezen. Niet zozeer aan je hele maagdarmkanaal, maar vooral aan die onderdelen van het lichaam die ervoor zorgen dat je jezelf kunt bewegen. Een fysiotherapeut zorgt er met name voor dat dit bewegen zonder pijn gebeurt. Wanneer je bijvoorbeeld last van je rug hebt, kan het zijn dat het probleem niet in je rug zit, maar juist in je manier van lopen. Een fysiotherapeut onderzoekt je helemaal en ondersteunt je vervolgens bij het aanpassen van de beweging.

De studie tot fysiotherapeut

De studie tot fysiotherapie is een HBO – opleiding. Dat houdt in dat je een havo diploma op zak moet hebben of een propedeuse van een MBO – opleiding. In een aantal steden gaat de toelating tot de studie fysiotherapie door middel van een loting. In het eerste jaar van de opleiding, ook wel het propedeuse jaar genoemd, ga je aan de slag met beroepsvoorbereiding. Dit jaar is meer een kennismaking met het beroep zelf. Je leert een heleboel, maar gaat er nog niet zo diep op in. Het is de bedoeling dat je een beeld vormt voor later en bekijkt of dat het echt iets is wat je aanspreekt. In het tweede jaar ga je dieper in op de vakken die je in het eerste jaar gehad hebt. Vervolgens ga je in het derde en het vierde jaar echt aan de slag met het vak zelf. In deze jaren loop je stages en maak je kennis met de praktijk.

READ  Opleiding therapeut

Toekomst fysiotherapie

Met de studie fysiotherapie wordt je fysiotherapeut. Als fysiotherapeut kun je aan het werk in de gezondheidszorg. In de gezondheidszorg kom je verreweg de meeste fysiotherapeuten tegen. Je werkt met mensen met lichamelijke klachten en helpt ze op weg. Daarnaast kun je als fysiotherapeut aan de slag in het speciaal onderwijs. Je kunt er voor kiezen om met gehandicapten te werken. Dit werk is absoluut uitdagend, maar zal af en toe zwaar zijn. Daarnaast kun je als fysiotherapeut terecht in het bedrijfsleven. Je onderzoekt dan bijvoorbeeld hoe dat de arbeidsomstandigheden verbeterd kunnen worden zodat minder werknemers last hebben van het lichaam.

Nieuwsgierig?

Ben je na dit artikel nieuwsgierig geworden naar de opleiding tot fysiotherapeut? Zet dan de volgende stap en ga eens kijken bij de daadwerkelijke studie. Onderzoek in welke steden deze studie gegeven wordt en bekijk per stad of dat het iets voor jou is. Naast de studie, moet ook de stad je aanspreken. Vaak ga je daar op kamers en het is essentieel voor je studie dat je je ergens prettig voelt. Je merkt dan snel dat het studeren beter gaat. Bezoek een aantal open dagen en loop een keertje mee. Zo ervaar je de echte studie!